Spør KI-samtaleroboten vår
Planlagt

Kjønnsbalanse, mangfold og inkludering i norsk forskning

Viktige datoer

13. aug. 2025

Åpen for søknad

24. sep. 2025

Søknadsfrist

15. feb. 2026

Forventet svar på søknaden

1. apr. 2026

Tidligste tillatte prosjektstart

1. apr. 2026

Seneste tillatte prosjektstart

31. mars 2028

Seneste tillatte prosjektslutt

Viktige datoer

Formål

Formålet med utlysningen er å finansiere prosjekter som skal utvikle innovative tiltak rettet mot kjønnsbalanse, mangfold (herunder samisk) og inkludering i akademia. Disse prosjektene vil inngå i et nettverk (BalanseHub) der de kan utveksle erfaringer samt få oppdateringer om nye ideer, metoder og teorier om kjønnsbalanse, mangfold og inkludering i akademia. Nettverket koordineres av NIFU. Prosjektene skal være toårige.

Om utlysningen

Dere kan søke om inntil 1 million kroner til utvikling av innovative tiltak og deltagelse i nettverket BalanseHub i en 2-års periode. Vi lyser ut midler til ca. 30 toårige prosjekter. 

Utlysningen retter seg mot forskningsorganisasjoner som ønsker å utvikle innovative tiltak for kjønnsbalanse, mangfold (herunder samisk) og inkludering i akademia. Disse prosjektene vil deretter inngå i nettverket BalanseHub som skal utveksle erfaringer og hvor deltakerne skal oppdatere hverandre på nye ideer, metoder og teorier om kjønnsbalanse, mangfold, og inkludering i akademia. BalanseHub vil gå over en toårsperiode fra 1.4. 2026-31.03. 2028. Nettverket skal ha møter minimum fire ganger i året. Arbeidsspråket i nettverket er norsk. BalanseHub ledes av NIFU. 

I søknaden skal dere gi et bilde av egne utfordringer og mål, og planlagte tiltak som møter utfordringene på en god måte. Tiltakene kan omfatte hele organisasjonen, et fakultet, et institutt, en avdeling eller andre enheter. Søknaden må ha en klar problemstilling med gode og innovative tiltak. For institusjoner som har hatt mange tidligere balanseprosjekter bør søknaden ha et tungt fokus på mangfold, mens nye søkere kan ha prosjekter som er mer rettet mot kjønnsbalanse. Tiltakene bør i hovedsak rettes mot strukturelle og kulturelle utfordringer som for eksempel ledelseskultur, organisasjonskultur, organisasjonsendringer, osv. Søknaden skal være tydelig forankret hos ledelsen og i institusjonens egen Handlingsplan for likestilling (GEP). Midlene skal gå til tiltak utover det institusjonen allerede er forpliktet til eller forventet å skulle gjøre. Dere må budsjettere for en reise pr. år for å delta på samling, og noen av midlene bør dere sette av til analyse av tiltak dere selv har satt i gang.  

 Utlysningen finnes både på norsk og engelsk (kommer). Den norske utlysningsteksten er juridisk bindende. 

Hvem kan søke?

Bare godkjente, norske forskningsorganisasjoner kan søke. Se listen med godkjente forskningsorganisasjoner.

Hvem kan delta i prosjektet?

Krav til prosjektansvarlig 

Forskningsorganisasjonen som står som prosjektansvarlig i søknadsskjemaet må ha godkjent at søknaden sendes inn. 

Dersom søknaden er et samarbeid mellom flere organisasjoner, sender prosjektansvarlig organisasjonen inn søknaden på vegne av alle samarbeidspartnere.

Krav til prosjektleder 

Prosjektleders faglige kompetanse og egnethet til å gjennomføre prosjektet vil bli vurdert av et administrativt panel med ansatte i Forskningsrådet. Det er ingen formelle krav til prosjektleders kvalifikasjoner. 

Prosjektleder må være ansatt hos prosjektansvarlig eller hos en av samarbeidspartnerne.

Krav til samarbeidspartnere 

Godkjente norske forskningsorganisasjoner og tilsvarende utenlandske organisasjoner kan delta som samarbeidspartnere i prosjektet og motta støtte. 

Hva kan du søke om støtte til?

Dere kan søke om støtte til å dekke faktiske kostnader som er nødvendig for å gjennomføre prosjektet. Prosjektansvarlig skal hente inn opplysninger om kostnader fra samarbeidspartnerne i prosjektet. Disse kostnadene skal legges inn i kostnadsplanen under den kostnadstypen de tilhører. 

Vi krever at dere i søknaden bryter prosjektbudsjettet ned i følgende kostnadstyper: 

  • personal- og indirekte kostnader, som er kostnader hos prosjektansvarlig virksomhet og samarbeidspartnere i offentlig sektor, i forskningsorganisasjoner og i norsk næringsliv 
  • andre driftskostnader, som er kostnader til øvrig aktivitet som er nødvendig for å gjennomføre prosjektets FoU-aktiviteter. Alle kostnader ført som "andre driftskostnader" skal spesifiseres i søknaden. 

Postene utstyr og innkjøp av FoU-tjenester skal ikke brukes. 

Dere finner detaljert og viktig informasjon om hva budsjettet skal inneholde på nettsiden.  

Omfanget av støtten  

Vi kan gi støtte på inntil 1 millioner kroner per prosjekt i denne utlysningen. Det stilles ikke krav til egenfinansiering. 

Forutsetninger for tildeling av støtte 

Prosjektene må starte opp 01.04.2026 og dere må søke om midler fra Forskningsrådet for 2026-2028. Seneste tillatte prosjektslutt er 31.03.2028. 

Støtte til en forskningsorganisasjon går til organisasjonens ikke-økonomiske aktivitet. Den utgjør dermed ikke statsstøtte. Forskningsrådet forutsetter at nødvendig regnskapsmessig skille er på plass. 

Etikk  

Alle som søker Forskningsrådet må gjøre rede for etiske problemstillinger i prosjektet og beskrive hvordan disse vil bli håndtert. Denne inngår som del av prosjektbeskrivingen og søknadsvurderingen, og er først og fremst en forsikring til panelet som skal vurdere søknaden om at det er en plan for å håndtere de viktigeste etiske dilemma i prosjektet. Du kan bruke den forskningsetiske huskelista, som de nasjonale forskningsetiske komiteene har laga, til hjelp. Her kun du lese mer om våre forskningsetiske krav.

I tillegg må dere være klar over følgende om dere skulle få tildeling fra oss: 

Rapportering og utbetaling av støtte 

Vi utbetaler støtten etterskuddsvis og dere får bare dekket reelle kostnader som er ført i institusjonens regnskap. All rapportering skal skje elektronisk. 

Aktuelle temaområder for denne utlysningen

Forskningssystemet

Praktiske opplysninger

Krav til utforming

Du kan endre og sende inn søknaden flere ganger fram til søknadsfristen. Vi anbefaler at du sender inn søknaden så snart du har fylt ut søknadsskjemaet og lastet opp de obligatoriske vedleggene. Når søknadsfristen går ut, er det den versjonen av søknaden som ble sendt inn sist, som vi behandler. 

Obligatoriske vedlegg  

  • Prosjektbeskrivelse på maks 5 sider. Bruk standard mal som du kan laste ned nederst på siden.   
  • CV for prosjektleder. Bruk standard mal som du kan laste ned nederst på siden.  

Søknader som ikke oppfyller kravene over vil bli avvist.  

Valgfrie vedlegg 

  • CV for sentrale deltakere i prosjektet etter retningslinjene for søknadstypen. 

Alle vedlegg til søknaden må sendes inn sammen med søknaden. Vi godtar ikke vedlegg sendt inn etter søknadsfristen med mindre vi har bedt om ytterligere dokumentasjon. 

Vi vil ikke vurdere dokumenter og nettsider det lenkes til i søknaden, eller andre vedlegg enn dem som er spesifisert over. Vær nøye med å laste opp riktig vedleggs-type, siden det ikke er lagt noen tekniske begrensninger på hva slags maler det er mulig å laste opp i søknadsskjemaet. 

Kvalitet | KOS

Originalitet/Nyskapende
• I hvilken grad konseptet er gjennomtenkt, troverdig og nyskapende.

Soliditet
• I hvilken grad målene for prosjektet er klare og relevante.
• Kvaliteten på planlagte leveranser i prosjektet.

Virkninger og effekter | KOS

Potensiale
• I hvilken grad forventede virkninger er spesifisert.
• I hvilken grad forventede samfunns-/system-effekter er spesifisert.

Kunnskapsdeling og -anvendelse
• Kvaliteten på planlagte kommunikasjons- og spredningsaktiviteter.
• I hvilken grad det er troverdig at de foreslåtte tiltakene i prosjektet vil gi de spesifiserte virkningene og effektene.

Gjennomføring | KOS

Prosjektleder og prosjektgruppe
• I hvilken grad prosjektleder og prosjektgruppen er kvalifisert og har nødvendig samlet kompetanse og er i posisjon til å gjennomføre prosjektet.
• I hvilken grad ledelsesstrukturer og prosedyrer er hensiktsmessige.

Planer og organisering
• I hvilken grad prosjektplanen er oversiktlig og forståelig, og tidsplanen realistisk.
• I hvilken grad det er god sammenheng mellom mål og tiltak.
• I hvilken grad prosjektet er godt forankret hos prosjekteier og eventuelle samarbeidspartnere, og rolledelingen er klar.
• I hvilken grad budsjettet er realistisk og tilstrekkelig, og ressursene fordelt slik at hver partner kan fylle sin rolle.
• I hvilken grad mulige risikoer er drøftet.

Relevans for utlysningen

I hvilken grad prosjektet svarer på utlysningens formål og føringer.

Behandlingsprosedyre

Søknader til BalanseHub blir behandlet av et administrativt panel med saksbehandlere. Vi lager en rangert innstilling av søknadene, basert på det administrative panelets vurderinger av de fire kriteriene.  

Det er porteføljestyret for forsknings- og innovasjonssystemet som fatter endelig vedtak om hvilke søknader som får tildeling eller avslag. Alle søkere får en skriftlig begrunnelse for vedtaket på Mitt nettsted. Porteføljestyret legger en helhetlig porteføljevurdering til grunn for vedtaket. Denne tar hensyn til: 

  • relevans i utlysningen  
  • karakterene som er gitt i vurderingen av søknadene 
  • innovative og nyskapende tiltak 
  • fordeling av prosjekter på temaene kjønnsbalanse, mangfold (herunder samisk) og inkludering 

Etter at søknadsbehandlingen er avsluttet, mottar søker det administrative panelets vurdering. Navn på saksbehandlerne som inngår i søknadsprosessen legges ut på våre nettsider. Der legger vi også ut hvilke prosjekter som får støtte. 

Søknader som får tildeling skal revideres. I revideringsfasen ber Forskningsrådet blant annet om oppdatert framdriftsplan og budsjett etter gitte rammer. 

Vi forventer å publisere hvilke søknader som får bevilgning 15.02.2026.  

Meldinger ved utskriftstidspunkt 7. mai 2025, kl. 19.32 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.