Spør KI-samtaleroboten vår

EØS-midlene og forskning

Forskningsrådet er programpartner for EØS-midlene og har et spesielt ansvar for å informere norske forskningsaktører om mulighetene som finnes.

Hva er EØS-midlene?

EØS-midlene er Norges bidrag til å redusere sosiale og økonomiske forskjeller i Europa. Midlene skal også bidra til å styrke samarbeidet mellom Norge og mottakerlandene av EØS-midlene.

Midlene brukes til å finansiere prosjekter innenfor fagfelt og sektorer som miljø, klima, helse, utdanning, forskning og innovasjon.

I perioden mellom 2018 og 2024 ble bilaterale forskningsprogrammer gjennomført i Polen, Tsjekkia, Romania og Portugal. Det var også et fellesprogram for samarbeid mellom de tre baltiske statene, og Norge, Island og Liechtenstein.

Hvilke aktiviteter støttes?

EØS-forskningsprogrammene dekker forskningsaktivitet i både Norge og samarbeidslandet. Forskningsprogrammene følger retningslinjer som ligger tett opp til EUs rammeprogram for forskning og innovasjon, Horisont Europa. De skal bidra til å styrke deltagernes kunnskap om rammeprogrammet.
 
EØS-forskningsprogrammene finansierer bilaterale FoU-prosjekter som inkluderer norske partnere. Utlysningene administreres av Forskningsrådets partnerorganisasjoner. Aktuelle norske partnere er i hovedsak forskningsorganisasjoner, men prosjektene involverer også næringsliv, sivilsamfunnet og offentlig sektor.

Prosjektkoordinator må være fra samarbeidslandet, men det er krav om minst en norsk og/eller islandsk partner i hvert prosjekt.

Hvor finner jeg aktuelle utlysninger?

De siste aktivitetene finansiert fra EØS-midlene for avtaleperioden 2014-2021 ble avsluttet 30.april 2025. Nye utlysninger til forskningssamarbeid kommer tidligst våren 2026.

Norge har inngått en avtale med EU om en ny periode med EØS-midler. Prosjekter som blir finansiert i avtaleperioden 2021-2028 og vil kunne løpe frem til april 2031. Les om avtalen på Regjeringens nettsider om EØS-midlene.

Prioriteringer for neste programperiode er beskrevet i «Blåboken».

Samarbeid med Polen

Avtalen med Polen som ble signert 23.april 2025 legger opp til at 140 millioner euro blir satt av til forskningssamarbeid med Norge og Island. Midlene skal fordeles mellom grunnforskning (60 mill euro) og anvendt forskning og innovasjon (80 mill euro).

Les Utenriksdepartementets faktaark om avtalen med Polen

Samarbeid med andre land

Det pågår nå forhandlinger om sammensetning av programmer for ytterligere 14 land. Først når disse avtalene er på plass vil vi vite om forskning blir en del av programaktivitetene og om det vil bli lyst ut penger.

Du kan lese mer om dette på EØS-midlenes nettside.

Hvem har fått støtte tidligere?

Hittil har om lag 250 bilaterale forskningsprosjekter fått finansiering fra EØS-midlene i periodene 2009-2014 og 2014-2021.

 

Du finner informasjon om disse i EØS-midlenes resultatportal.  

Meldinger ved utskriftstidspunkt 5. mai 2025, kl. 17.36 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.